Tuesday, November 13, 2018

Vanaemade 100 ilunippi

Ilu ja tervise eest hoolitsemine kättesaadavate vahenditega on osa meie pärimuskultuurist, mida meie esiemad olude sunnil filigraanselt valdasid. Paraku hakkavad need teadmised unustuste hõlma vajuma. Selleks, et vanad head tarkused ikka elus püsiksid  on EV 100 raames valminud üks tore kogumik "Vanaemade 100 ilunippi", mis koondab kokku meie esiemade looduslikke ilu eest hoolitsemise tarkusi, mida on aastasadu emalt tütrele edasi antud. Suure looduskosmeetikafännina olen aegajalt ikka koduseid maske ja koorijaid valmistanud ning mitmed neist on väga tõhusat tööd teinud. Kogumikust leidsin nii vanu tuttavaid retsepte, kui ka päris uusi ideid, mida naha ja juuste eest hoolitsemisel kasutada. Eriti tore on see, et paljude mikstuuride jaoks vajalikud ained on köögikapis niikuinii kogu aeg olemas.

Kogumik "Vanaemade 100 ilunippi" on välja antud eesti ja inglise keeles ning kõigile huvilistele tasuta alla laetav Ökohipi veebipoest.


Kogumikust leiab tegelikult rohkemgi kui 100 nippi ja eri peatükid on pühendatud juustele, näole, kehale ja seedimisele.

Seda, et söega hammaste pesemine nad valgeks muudab, või vihmaveega loputamine juustele erilise pehmuse kingib, teadsin juba varem, kuid leidsin ka mitmeid uusi retsepte.

Esimesena proovisin järgi need:

Toitesegu kuivadele juustele



Segada kokku üks munakollane ja supilusikatäis taimeõli. Soovi korral lisada sidruni- või porgandimahla. Segu hoida peas rätiku all 2-3 tundi.

Peale maski maha pesemist olid juuksed tõepoolest pehmemad ja kergemini kammitavad. Munamass oli juustes kõvaks tõmbunud, kuid sellest hoolimata tuli see juustelt maha üsna lihtsalt. Pika mõjuaja tõttu ei hakka see retsept ilmselt mul kuigi sageli kasutust leidma, kuid siiski on hea teada, et kapis alati olemas olevatest komponentidest juukseid turgutava maski kokku segada saab.

Toitev mask näole



Segada hapukoort ja rõõska koort ning saadud mask näole kanda.

Algul tundus, et 10% hapukoort kasutades sai segu liiga vedel ja võib hakata nahalt maha tilkuma, kuid tegelikult püsis mask ilusti omal kohal. Hoidsin seda peal umbes 10 minutit. Rammusamat hapukoort kasutades oleks lihtsalt olnud võimalik näole paksem kiht kanda. Töötas üllatavalt hästi ja nahk oli peale maski maha pesemist väga pehme. Soovitan proovida!

Need ja veel paljud teised looduslikud ilu eest hoolitsemise nõksud on koondatud "Vanaemade 100 ilunippi" kogumiku virtuaalsete kaante vahele. Kui soovid saada ideid, kuidas oma naha ja juuste eest keemiavabalt hoolitseda, siis kogumiku saad tasuta alla laadida SIIT.

Anna kommentaariumis teada, kuidas retseptid sinu peal töötasid. Ja äkki on sul mõni looduslik ilunipp, mida kogumiku kaante vahelt ei leidnud? Jaga seda siis ka teistega!

No comments:

Post a Comment