Sunday, October 1, 2017

Kas tasub banaani pähe määrida?

Mulle ei meeldi midagi raisku lasta ja kui kimp üleküpsenud banaane ähvardas pahaks minna, kasutasin nad ära hoopis koduste maskide valmistamiseks.Banaanid sisaldavad A, B ja E vitamiine, mis on kasulikud nii nahale kui juustele, vähemalt nii väidavad lugematud lehed internetiavarustes. Otsisin välja 3 retsepti ja proovisin järele :)


Alustasin õige lihtsalt. Näomaski jaoks püreestasin pool banaani ühtlaseks massiks, määrisin näole ja lasin mõjuda umbes 10 minutit.


Üllatuslikult hakkas mask näol kipitama. Kes oleks arvanud - banaan tundub ju nii pehme ja mahe. Igal juhul oli mahapesemine paras kergendus. Nahk oli peale maski hästi elastne, nii et ehk on juttudel kortsuvastasest mõjust isegi tõetera sees. Niisutust ta siiski väga ei pakkunud ja nägu vajas kohe kreemi.

Jalgadele:

Teise poole näomaskist üle jäänud banaanist kasutasin jalgade poputamiseks. Lisasin püreestatud banaanipoolikule lusikatäie mett ja segasin ühtlaseks. Tegin sooja jalavanni, käisin kõvemad kohad kannariiviga kergelt üle ja kandsin maski jalgadele. Keerasin jalad toidukilesse, tõmbasin otsa soojad sokid ja ootasin 15 minutit.


Kui kilesokid ära võtsin, oli suurem osa segust naha sisse imendunud. Päris imelik mõelda, et kõnnin ringi, pool banaani jalgade sees :) Nahk oli pehme ja mõnus, kuid tulemus ei olnud küll kuidagimoodi parem kui peale hea kreemi kasutamist. Ainus eelis, mis banaanimaskil jalakreemi ees oli, on see, et ta ei jäta jalgu libedaks-rasvaseks nagu enamus kreeme tegema kipub.

Juuksemask:

Juuste jaoks kasutasin kõige keerulisemat retsepti. Kokku sai segatud:

1 banaan
2 tl kookosrasva
2 tl mett
50 ml piima (võib kasutada ka maitsestamata jogurtit.)


Panin kõik koostisosad blenderisse ja lasin ühtlaseks püreeks. Selle retsepti järgi sai päris suure portsu, millest jätkuks pikajuukselisele vähemalt 2-3 maskiks. Määrisin umbes kolmandiku segust juustele, keskendudes eriti otstele. (Peanahale maski ei pannud.) Katsin kilemütsiga, keerasin rätikust turbani otsa ja hoidsin juustel 30 minutit.

Kui mõjuaeg oli täis, pesin juuksed šampooniga puhtaks ja kasutasin oma tavalist palsamit.

Kammimine läks päris vaevaliselt ja ei olnud üldse sellist värskeltmaskitanud tunnet nagu peale tavalisi juuksemaske. Juuksed tundusid kurnatud ja pusased, kuigi olin ju kasutanud pärast veel head palsamit, mis enamasti nad väga ilusaks teeb.

Ainus muutus paremuse poole oli pehmus ja kerge kohevus. Samas olid juuksed kahused ja halvasti kammitavad, nii et miinused käisid plussidest üle.

Kolmest kodusest maskist meeldis mulle kõige rohkem jalamask. Kui tulevikus mõni banaan hukka hakkab minema, siis jalgadele võib seda määrida küll. Näomaskil polnud ka iseenesest viga, kuid tema küllaltki tagasihoidlik tulemus ei ole väärt seda ebamugavat kipitustunnet, mis maski tegemisega kaasneb.

Juuksemask ei sobinud minu juustele üldse ja tegi need hoopis hullemaks, nii et juustele ma banaanimaski ei soovita.

Kas oled ise koduseid maske valmistanud? Mis on sinu lemmikretsept?

No comments:

Post a Comment